En positiv kraft i träningen med Terra

Om du hellre lyssnar på texten, kan du göra det här;

Om du hellre själv läser texten, gör du det här;

När vi tänker på optimism tänker vi ofta på människor, det där ljusa sinne som ser möjligheter, tror att saker ska bli bra och vågar ta sig an nya utmaningar. Men samma fenomen finns såklart hos hundar (och andra icke-mänskliga djur). Optimism hos hundar handlar inte om att de ler och säger “det här fixar vi”, utan om hur de uppfattar nya eller osäkra situationer.

Inom forskningen talar man ofta om judgement bias-tester för att mäta optimism eller pessimism. I dessa tester lär sig hunden att ett föremål (ofta en matskål) på en plats betyder belöning, medan en annan plats betyder inget. Därefter placeras skålen någonstans mittemellan och man ser hur snabbt hunden närmar sig. En hund som närmar sig snabbt antas vara "optimistisk" (”kanske finns där mat?”) medan en som tvekar eller låter bli speglas som mer "pessimistisk" (”jag räknar med att det är tomt”).

Studier har visat att hundens underliggande emotionella tillstånd påverkar denna bedömning. Optimistiska hundar vågar mer, tar fler initiativ, är mer självsäkra och även bättre på att generalisera träning till nya miljöer. Det gör dem ofta mer framgångsrika både i vardagen och i specifika uppgifter.

Ett exempel från University of Bristol är särskilt intressant. Här testade man 66 hundar, däribland medicindetekterande hundar, för optimism via ett judgement bias-test. De optimistiska hundarna var både mer självsäkra, lekfulla och presterade bättre i sina detektuppgifter. Detta tyder på att optimism faktiskt påverkar beteendet i praktiken.

En annan studie visade att nosarbete ökade hundars optimism. Gruppen med hundar som regelbundet tränade nosework gick snabbare och mer självsäkert på den ambivalenta skålen, medan kontrollgruppen som tränade vanlig lydnad inte förändrades alls

Dessa fynd backas upp av meta-analyser som slår fast att positiva miljöer såsom möjlighet att utföra naturliga beteenden föder mer optimism i hundens tänkande .

Detta är helt klart något jag har lagt fokus på hos Terra, en hund som initialt är försiktig och drar sig undan i nya miljöer, eller blir “reaktiv”. Hon tittar misstänksamt på nya människor, blir låg i nya miljöer och klarar inte av att se andra hundar. Men genom att introducera nosarbete i hennes vardag, korta nosövningar i trädgården, godissök, lekar med doftsök skulle vi kunna få till en förändring.

Det är exakt det forskningen pekar på: att ge hunden meningsfulla aktiviteter, där hon får använda sina naturliga förmågor och ta egna beslut, främjar en positiv förväntan – optimism – som sedan sprider sig till andra delar av livet.

När vi ser hur Terra förändras med nosarbete och mental stimulans finns flera insikter att ta med:

Lite nosarbete varje dag (mer eller mindre stora projekt).

Kroppskontroll på promenaden - varje dag.

Permanent berikning och händelse berikning när det behövs (när det finns behov att tillgodose).

För Terra innebär optimism att:

  • Hon tar initiativ i träning – kommer tillbaka till mig, vågar testa nytt, vågar ta i och ta plats (i till exempel lek).

  • Hon återhämtar sig snabbare efter oväntade situationer.

  • Hon har hög nyfikenhet och vill undersöka saker.

Det handlar alltså inte bara om att reducera stress och oro hos hunden. Det handlar om att fylla livet med innehåll, mening och möjligheter att lyckas. Det är i de små dagliga stunderna som optimismen spirar.

Optimism for the win!

Källor:
Barnard et al. (2018). Personality traits affecting judgement bias task performance in dog.

Casey et al. (2021). Dogs are more pessimistic if their owners use two or more aversive training methods.

Duranton & Horowitz (2019). Let me sniff! Nosework induces positive judgment bias in pet dogs.

Rooney et al. (2025). An exploratory study of associations between judgement bias, demographic and behavioural characteristics, and detection task performance in medical detection dogs.

Nästa
Nästa

Det räcker inte med att dämpa stress