Att se världen med andra ögon

Om du hellre lyssnar på texten, kan du göra det här;

Om du hellre själv läser texten, gör du det här;

Har du någon gång funderat på hur din hund upplever en skogspromenad? Vad den hör, luktar, känner och fokuserar på och hur annorlunda det med största sannolikhet är jämfört med din egen upplevelse? Då har du redan nosat på vad begreppet umwelt handlar om.

Umwelt är ett tyskt ord som ungefär betyder "omvärld" eller "den omgivande världen". Men inom biologin och etologin (läran om djurs beteende) har ordet fått en mer specifik betydelse.

Det var den tyske biologen Jakob von Uexküll som i början av 1900-talet utvecklade begreppet umwelt för att förklara hur olika varelser uppfattar sin värld på helt olika sätt. Hans idé var att varje art, ja, till och med varje individ, lever i sin egen subjektiva verklighet. Det är inte den objektiva omvärlden i sig som är viktig, utan hur varje levande varelse upplever den världen utifrån sina sinnesorgan, behov och livssituation.

Så: din hund, en fjäril, en myra och du själv kan befinna er på exakt samma plats, vid exakt samma tidpunkt men ändå uppleva helt olika världar - olika umwelter.

Tänk dig att du står på en äng med din hund. Du ser kanske blommor, träd i horisonten och en blå himmel. Kanske hör du fågelsång eller vinden som susar. Din hund däremot kanske inte lägger märke till färgerna på blommorna, men kan känna doften av en hare som passerat för flera timmar sedan. Den hör ljud du inte uppfattar, känner vibrationer genom marken och kanske till och med registrerar att någon annan hund kissat på en sten för tre dagar sedan. Ni är på samma plats men upplever två helt olika världar.

När vi på riktigt börjar fundera över andra varelsers umwelt, öppnar vi dörren till ökad empati, respekt och ett bättre samspel. Det gäller både i relation till djur och till andra människor.

För hundägare (eller föräldrar, pedagoger, djurvänner, naturvandrare etc.) är det ett kraftfullt sätt att träna på att byta perspektiv. Att stanna upp och försöka se världen genom någon annans sinnen, perspektiv och behov.

Det kan göra dig till en mer lyhörd hundägare, en mer närvarande naturvandrare och i stort en mer inkännande människa.

Det kan kännas lite filosofiskt eller abstrakt, men det går faktiskt att träna upp sin förmåga att tänka i umwelt. Här är några konkreta frågeställningar och övningar du kan prova, till exempel på nästa promenad:

Vad upplever din hund just nu – tror du?

Vilken information är viktig för din hund - tror du?

Hur påverkar miljön din hunds känslor - tror du?

Vad är din egen umwelt just nu?

Att reflektera över detta kan ge dig en större förståelse för både dig själv och din hund. Du kanske märker att ni ibland “krockar” i vardagen, inte för att någon av er gör fel, utan för att ni upplever helt olika saker.

Att ha umwelt i bakhuvudet kan förändra hur du ser på din omgivning och dina relationer, inte minst med din hund. Här är några sätt att leva mer i takt med både din och andras umwelt:

  • Sänk tempot. Genom att gå långsammare på promenaden och låta hunden nosa mer, ger du plats för dess umwelt.

  • Använd fler sinnen. Pröva själv att fokusera mer på ljud, lukt eller känsel. Det kan ge en rikare upplevelse och närma dig din hunds värld.

  • Var nyfiken. Istället för att tänka “Varför drar den dit?” försök att tänk “Vad är det den upplever som jag missar?”

  • Bli bättre på att observera utan att döma. Kanske tolkar du din hunds reaktion som “olydnad”, när den egentligen bara är överväldigad av intryck i sin umwelt.

Det fina med umwelt är att det också kan tillämpas på människor. Personer i olika åldrar, en vän med autism eller en person med annan kulturell bakgrund har alla sina sätt att uppleva världen. Genom att tänka “Hur ser deras umwelt ut?” får vi ett verktyg för att försöka förstå utan att döma. Det betyder inte att vi alltid kan veta exakt hur någon annan känner, men att vi anstränger oss för att se världen ur deras perspektiv.

När du nästa gång står i skogen med din hund eller vid busshållplatsen, på köksgolvet eller i soffan, ta ett ögonblick och fråga dig:

Vad ser den? Vad hör den? Vad är världen för just den här varelsen – just nu?

Det är en liten fråga med stora konsekvenser. Och ett av de finaste sätten att skapa djupare förståelse mellan arter, individer och oss själva.

Vill du ha hjälp att träna mer på det här sättet att se på världen? Följ gärna våra inlägg om berikning, hundträning och hundens känsloliv, där är umwelt alltid närvarande i tanken.

Nästa
Nästa

Terra - en känslig själ